A4 – priestor súčasnej kultúry oslavuje 18 rokov

A4, jedno z najstarších nezávislých kultúrnych centier na Slovensku tento víkend oslavuje svoje 18te narodeniny. A4 vznikla ako spoločný projekt štyroch združení v roku 2004 v priestore bývalého V Klubu na Námestí SNP, od roku 2012 po krátkej zastávke v OD Dunaj sídli v budove YMCA. Má za sebou tisícky predstavení a desiatky tisíc návštevníkov.
blog

A4 – priestor súčasnej kultúry je nezávislé kultúrne centrum zamerané na aktuálnu umeleckú tvorbu v súčasnom profesionálnom divadle a tanci, hudbe, filme, vizuálnej kultúre a umení nových médií. Je domácou scénou oceňovaného Divadla SkRAT, ale aj festivalov NEXT, Ochotníci, NuDance Fest a mnohých ďalších výrazných podujatí nezávislej scény.



V piatok, počas prvého dňa osláv, vystúpi nový projekt skladateľa Miroslava Tótha, ktorý spolupracoval napríklad aj s Kronos Quartet, stojí za projektom Black Angels Songs, ale aktívny je aj v zoskupeniach Drť, či ako Predskoskan Otrok; Michaely Paštekovej; Zdeňka Závodného (Frisk, Pražský improvizační orchestr) a Mareka Buranovského (Vojdi, Raptor Koch, Drť).

Večer zakončia Ministerstvo kultúry DJs.
Do A4 prichádzajú so svojím podivným pesničkovým nákladom plným hitového potenciálu, a s ambíciou nielen osláviť narodeniny A4, ale aj pokrstiť debutový nosič.

Viac info

V sobotu na vás čaká mierne pripravená a čiastočne naskúšaná ale aj improvizovaná divadelno-hudobná narodeninová všehochuť s Divadlom SkRAT, Petrou Fornayovou, ale aj kapelou Požóň Sentimentál, Marekom Piačekom či Ľubom Burgrom (Ali Ibn Rachid). Viac info

A4 – priestor súčasnej kultúry (pozrite si aprílový program) je nezávislé kultúrne centrum zamerané na aktuálnu umeleckú tvorbu v súčasnom profesionálnom divadle a tanci, hudbe, filme, vizuálnej kultúre a umení nových médií. Vzniklo v roku 2004 spojením úsilia viacerých občianskych kultúrnych organizácií ako jedno z prvých kultúrnych centier na Slovensku založených zdola.

Odvtedy je A4 živým, inšpiratívnym a medzinárodne aktívnym uzlom stredoeurópskej kultúrnej scény, priestorom pre tvorivý experiment a miestom nových, neobvyklých zážitkov pre otvoreného diváka. Venuje sa nielen uvádzaniu súčasnej tvorby, ale aktívne podporuje aj vznik nových diel a vzdelávanie v uvedených oblastiach. Popri programe s jasnou umeleckou víziou sa A4 angažuje aj v širšej verejnej debate o dôležitých spoločenských témach, ako je vytváranie podmienok pre fungovanie nekomerčných kultúrnych aktivít, kultivácia verejného priestoru, urbánny rozvoj a podobne.