9 dôvodov prečo nezmeškať Zvuk for Štiavnica

Už tento týždeň od 21. - 24. júna festival v najkrajšom slovenskom meste ako stvorenom pre zvuky jazzu - Zvuk for Štiavnica 2018 otvára festivalovú sezónu. Pozreli sme sa na 9 dôvodov prečo si už teraz poistiť lístky na príjemný predĺžený víkend v Banskej Štiavnici.

blog

Jedinečné priestory

Zvuk for Štiavnica naplno využíva potenciál malebnej Banskej Štiavnice. Festival naplní kvalitnou hudbou jedinečné priestory ako napríklad Námestie Svätej Trojice, Kostol sv. Kataríny, Libressobar, terasu v Art Cafe, Kultúrne centrum, Kino Akademik či hradby a lapidárium Starého Zámku.

Line-up plný medzinárodných hviezd aj domácich stálic

Line-up prinesie množstvo lahôdok, ktoré má festivalová dramaturgička overené z množstva festivalov - medzi inými aj z domácej Pohody či Ľublanskej European Jazz Conference. Dramaturgia kladie dôraz najmä na prekračovanie žánrových škatuliek a oslovenie širokej škály publika.

Preßburger Klezmer Band a ich top 15

Výber svojich najlepších nahrávok predvedú Preßburger Klezmer Band na Námestí Svätej Trojice! Môžete sa tešiť na emotívny „kokteil“ zo židovskej, slovenskej, balkánskej, orientálnej a rómskej hudby. Koncert sa koná v spolupráci s Mestom Banská Štiavnica ako súčasť podujatia Umenie na Trojici. 

                 

Medzi Argentínou a Štiavnicou: Sebastian Plano!

Argentínsky producent a multiinštrumentalista Sebastian Plano (Denovali Records) získal renomé už svojim debutovým albumom Arrhythmical Part of Hearts. Jeho tvorba poníma pestrofarebnú škálu nálad a emócií, vie byť jednoduchá, ale aj bohatá na obrazy. Plano uzatvára bohatý sobotný program s Julia Adal / Cimbal project - Ľubomír Gašpar / Preßburger Klezmer Band / Ulrich Drechsler Trio ai.

Multižánrový kúzelník Ulrich Drechsler

Miesto: Kostol sv. Kataríny, Čas: 23.jún 19.30. Snáď nikto z tohtoročného line-upu nie je schopný takej rýchlej multižánrovej adaptácie ako Ulrich Drechsler. Do Štiavnice prichádza v sprievode výrazných rakúskych talentov, klaviristu Simona Raaba a basgitaristky Judith Ferstl.

Mladá krv: Nina Rosa a Aga Kiepuszewska

Na festival sa už po druhýkrát vráti talentovaná Nina Rosa. Jej osobitý pohľad na jazz, folk, reggae, vršovický pop i kapverdské indie doplní ďalšia výrazná osobnosť mladej vychodoeurópskej scény - Rosina spriaznená duša s jemným hlasom, ktorý rozpráva silné príbehy. Aga Kiepuszewska a jej nový album Fala patrí medzi sobotné lahôdky!

Groovy techno bez laptopov: Elektro Guzzi!

Energetická bomba, ktorá búra hranice: Piatkový večer uzatvára odvážny dramaturgický krok v podobe živelného techna bez laptopu, s presnosťou stroja a veľkým citom pre detail hudobných nástrojov. Elektro guzzi sa už predstavili na Pohoda Festival v Nova Cvernovka, ale aj na najprestížnejších európskych festivaloch ako Sónar Festival či Roskilde. 22/6 odohrajú svoju premiéru v Banskej Štiavnici! Ich groove roztancuje aj spiaceho.

                   

Náučné chodníčky: WoodPack Workshop

V piatok poobede sa spolu ocitneme na obľúbenej terase Art Cafe. Stretneme tu profesionálnych hudobníkov a perkusionistov, ktorí prepadli vášni k intuitívnemu hudobnému nástroju menom WoodPack. Unikátny rytmicko-melodický nástroj, známy aj v zahraničí, pochádza z dielne slovenského gitaristu Borisa Čellára. Spolu s jeho kamarátmi, vychytenými slovenskými bubeníkmi, predvedú netradičný koncert WoodPack Brothers. Nasledovať bude workshop, počas ktorého si woodpack hneď po koncerte budete môcť sami vyskúšať.                  

Silný domáci line-up v znamení projektu Analemma

Line-up plný medzinárodných hviezd dopĺňa už tradične široký výber toho najzaujímavejšieho z domácej scény: Polajka, Beyond Invisible, duo Pospíš - Harvan, Ľubomír Gašpar Cimbal Project, Lucia Lužinská a Quintessence či Cinema String Trio.

Medzi jedno z jeho prekvapení patrí nový projekt Analemma.

Minimalistické, no emóciou nasiaknuté skladby s mrazivou filmovou atmosférou: Elektro-akustika, ktorá otvára dvere do inej reality. Album Analemma je výsledkom spolupráce skladateľa, producenta a aranžéra Slavo Solovic a a speváčky Shiny (LONGITAL). Zvuk for Štiavnica bude pre nich jedným z prvých koncertov.

Viac o programe a vstupenkách sa dozviete tu.