50. výročie vzniku Divadla na korze

21. decembra ubehne 50 rokov od vzniku činnosti Divadla na korze. Divadlo Astorka Korzo ´90 v januári uvedie premiéru hry "Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia" v réžii Jakuba Nvotu a poteší darčekovými kartami.

blog

Divadlo Astorka Korzo ´90 v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja sa od svojho vzniku hlási k tradícii Divadla Na korze (administratívne zrušeného v čase normalizácie), ktoré sa preslávilo objavnými dramaturgickými a režijnými postupmi – najmä vo vzťahu k modernej svetovej klasike. Začiatky Divadla Korzo ´90 (od 1993 Divadlo Atorka Korzo´90) sú preto neodmysliteľné späté nielen s ideou Divadla na korze, ale i účinkovaním bývalých členov DnK (Július Satinský, Stanislav Dančiak, Marián Labuda, Zora Kolínska, Peter Debnár). Divadlo od svojho vzniku pravidelne spolupracovalo s režisérom Vladimírom Strniskom, Milanom Lasicom, ktorý tu režíroval aj niekoľko inscenácií, ako aj so scénografom Milanom Čorbom.

Pred 50 rokmi sa práve 21. 12. 1968 v čase búrlivých politických udalostí v Československu začala činnosť činoherného súboru Divadla na korze premiérou divadelnej inscenácie hry Samuela Becketta Čakanie na Godota v réžii Vladimíra Strniska. Scénický a kostýmový návrhár bol Milan Čorba.

V „dnešnom Korze“ sa stretneme s dvomi členmi „starého Korza“ Zitou Furkovou a Vladom Černým, súčasným riaditeľom divadla. Práve v duchu ideového manifestu Divadla na korze „robiť divadlo inak“ sa Zita Furková predstaví čoskoro v novej postave – Mathea je úplne iná ako okolitý svet a vníma všetko inakšie. Na motívy knihy "Jo Fortrere Jeg Gar, Jo Mindre Er Jeg" Kjersti A. Skomsvold v preklade Miroslava Zumríka napísal divadelnú hru "Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia" Jakub Nvota. Premiéra je už 10. 1. 2019.

Od 15. 12. 2018 sa začne predaj vstupeniek na január 2019. Darovanie vstupeniek určite poteší priaznivcov nášho divadla, ako aj všetkých milovníkov umenia. V krásnom obale s logom Divadla Astorka Korzo´ 90.

Darčekové karty Divadla Astorka Korzo´ 90 s kreditom v sume 30 €, 50 € a 100 €. Plastová kartička je zabalená v peknom obale, do ktorého je možné vpísať aj venovanie.

Darčekové karty Divadla Astorka Korzo´ 90 slúžia ako hodnotný darček na  Vianoce, narodeniny či akýkoľvek sviatok a udalosť. Je to univerzálna pozornosť pre mladých aj starších, vhodný tiež pre firmy a ich zamestnancov.