Nu Dance Fest prinesie to najlepšie zo súčasného tanca

V apríli sa Bratislava opäť stane dejiskom medzinárodného festivalu súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest. Podujatie sa bude konať od 10. do 15. apríla, primárne v A4 – priestore súčasnej kultúry, Štúdiu 12 a komornom kultúrnom centre Ticho a spol.
blog

Aj tento rok festival ponúkne sériu domácich a zahraničných predstavení, ktoré prezentujú súčasný tanec vo všetkých jeho formách. “To najhoršie, čo môžeme spraviť umeniu, je zaškatuľkovať ho. Nu Dance Fest 2019 preto predstavuje také široké spektrum súčasného tanca, aké si len možno želať – od angažovaného pohybového divadla, cez konceptuálne projekty, performanciu, až po abstraktný tanec,“ vysvetľuje riaditeľka a dramaturgička festivalu Petra Fornayová. „Súčasný tanec je kategória, ktorej definícia mnohým nie je jasná. Je to svet, ktorý zo svojej najvnútornejšej podstaty stiera hranice – pre mnohých z nás zbytočné,“ dodáva.

Tohtoročný program Nu Dance Festu prinesie dve premiéry. Prvou z nich bude nový projekt slovenského tanečníka a choreografa Tomáša Danielisa 21&counting. Premiéru bude mať v sobotu 13. 4. v Štúdiu 12. Danielis patrí ku generácii tvorcov, ktorým sa podarilo presadiť sa najmä mimo Slovenska, dlhodobo žije a pracuje v zahraničí. Jeho nové predstavenie vzniklo v belgicko-slovensko-rakúskej koprodukcii. Choreograf a zároveň interpret v ňom skúma tému politickej korektnosti a zároveň reflektuje vlastnú tanečnú kariéru.

Druhou premiérou bude česko-nórsky projekt kfQW / ME-SA: man shape revised 2019, ktorý v obnovenej a doplnenej verzii nadväzuje na koncept staršieho predstavenia nórskej choreografky Karen Foss. Predstavenie pôvodne vzniklo v roku 2011 ako sólo pre tanečníka Daniela Račeka, jedinečného interpreta známeho nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Témou pôvodného diela bolo skúmanie mužstva a mužnosti, v novej verzii sa mení na dvojsólo, v ktorom sa rovnaké zadanie predstaví nielen prostredníctvom tanečníka, ale i tanečníčky, skvelej Martiny Hajdyla Lacovej, ktorá je o.i. laureátkou ceny Tanečnica roku 2015 v ČR. Autorka predstavenia Karen Foss je renomovaná choreografka a tanečná pedagogička. V 90. rokoch pôsobila ako umelecká riaditeľka nórskeho národného súboru súčasného tanca Carte Blanche. Od roku 2001 realizuje vlastné projekty pod hlavičkou karen foss Quiet Works.

Medzi najväčšie divácke lákadlá na 14. ročníku Nu Dance Festu budú určite patriť izraelská umelkyňa Renana Raz s predstavením Wart a nemecká skupina CocoonDance a ich projekt Momentum.

Renana Raz je jednou z najvýraznejších izraelských tvorcov v oblasti súčasného tanca. Vytvára eklektické predstavenia, v ktorých výrazne prekračuje žánrové obmedzenia tradične spájané s tancom. V projekte Wart skĺbila performance s videoartom a ďalšími netanečnými technikami. Jej tvorba je charakteristická navodzovaním sugestívnych obrazov a zámerným uchopovaním témy v prekvapivých kontextoch. Slovo „Wart“ je spojením dvoch nosných tém, ktorých vzájomné ovplyvňovanie sa Renana v predstavení skúma: „War“ a „Art“ – vojna a umenie / umelecká tvorba. Záštitu nad uvedením predstavenia prevzal J.E. veľvyslanca J.E. Zvi Aviner Vapni, veľvyslanec Štátu Izrael v SR.

Nemeckí CocoonDance na Nu Dance Fest prinesú jedno z najlepších predstavení nemeckej scény posledných sezón. Ich Momentum je exploráciou tanca na hranici fyzických možností. Tvorcovia pri príprave predstavenia do veľkej miery vychádzali z outdoorovej športovej disciplíny parkour, pri ktorej sa aktéri snažia prekonávať prekážky v zložitom priestore, častokrát mestskom, čo najrýchlejšie a najplynulejšie bez pomoci akéhokoľvek vybavenia – iba s využitím vlastných síl a hybnosti. Momentum tieto techniky spája s hudbou a tancom. Performeri svojím absolútnym nasadením vťahujú divákov do diela, čoho výsledkom je unikátny, priam hypnotický zážitok.

Kvalitný program na festivale odprezentujú aj českí a slovenskí tvorcovia. Za pozornosť bude určite stáť otváracie predstavenie českého zoskupenia Handa Gote príznačne nazvané Die Rache (nemecky: pomsta). Handa Gote v ňom rozpracovali psychologickú drámu / western odohrávajúci sa v česko-nemeckom pohraničí a atmosférou hraničiaci s film noir. Tvorcovia sú na českej scéne známi svojim netradičným prístupom k divadlu – dlhodobo sa venujú výskumu divadelnej reči a experimentu s dramaturgiou. Ich diela sú pravidelne uvádzané na mnohých zahraničných a domácich festivaloch.

Zo Slovenska a Česka sa v programe predstavia vedľa seba tri generácie tvorcov. Etablovaný choreograf a tanečník Yuri Korec uvedie svoje predstavenie Habibi 2196-18, inšpirované Nu Dance fest 2019 rakúskym projektom Habibi Problem, na ktorého tvorbe sa spolupodieľal. Otvára v ňom tému (ne)prijateľnosti lásky dvoch mužov v našom kultúrnom priestore. Performerom v predstavení je mladý slovenský talent Lukáš Zahy, ktorý sa vlani uviedol na Nu Dance Feste vlastným sólom v sekcii Nové tváre súčasného tanca.

Mladú generáciu tvorcov zastúpi na 14. Nu Dance Feste predstavenie Millennial Magic Mirror ako výsledok spolupráce dvoch umeleckých zoskupení. Slovensko-kostarické duo choreografov Zebastián Mendéz Marín a Lívia Balážová Mendéz Marín, známa okrem iného nomináciou na Dosky 2018, či vďaka svojmu pôsobeniu v svetoznámej Ultima Vez Company Wima Vandekeybusa, založili a vedú umeleckú skupinu Priekopník Veverička. Pre dvoch členov skupiny mimoOs – Lukáša Bobalíka a Barboru Janákovú – vytvorili aktuálny duet, skúmajúci používanie a zneužívanie technológií a sociálnych sietí.

Špeciálny priestor opäť dostanú najmladší predstavitelia slovenského a českého súčasného tanca, ktorým je vyhradená sekcia Nu Dance Face 2019. V nej sa odprezentuje šesť najzaujímavejších začínajúcich tanečníkov a choreografov – z českej strany absolventov konzervatória Duncan Centre a HAMU a zo slovenskej troch víťazov ostatného ročníka súťaže Gala Art Moves.

Veľkú pozornosť bude festival tento rok venovať mladému publiku, ktoré častokrát nemá možnosť stretnúť sa s týmto typom umenia. Mottom sekcie Nu Dance Junior+ je „to, čo poznáme, to nás zaujíma“ – ako výzva na oboznamovanie a scitlivovanie potenciálneho budúceho diváka. Festival uvedie tri predstavenia a dva špecializované workshopy: Aero od vynikajúcich Odivo určené pre najmenšie deti vo veku do 5 rokov, INDIGO Kataríny Brestovanskej vychádzajúce z tematiky slovenských ľudových rozprávok Pavla Dobšinského, určené pre staršie deti, a Výročí renomovaného českého choreografa a tanečníka Michala Záhoru venované téme storočnice vzniku Československa v rámci špeciálneho dopoludňajšieho predstavenia pre školy. K predstaveniam sa v sobotu pripoja workshopy Telohra v Staromestskom kultúrnom centre na Školskej ulici, jeden pre deti do 5, druhý do 9 rokov. Na workshopy je možné sa prihlasovať prostredníctvom stránky Nu Dance Festu. Kapacita je obmedzená. Na nedeľné detské predstavenia ponúka festival znížené rodinné vstupné.

Prostredníctvom workshopu Nu Dance Senior+ v Galérii Mesta Bratislavy dostanú priestor už tradične aj najstarší diváci, ktorí sa po jeho absolvovaní automaticky stanú čestnými hosťami na guest liste festivalu. Workshop tento rok povedú tanečnica Monika Čertezni a hudobník Fero Király.

Významnou súčasťou festivalu budú aj tento rok diskusie. Tie budú na jednej strane za prítomnosti tvorcov analyzovať uvedené diela v závere každého festivalového dňa pod vedením skúseného moderátora z prostredia súčasného tanca alebo kultúry.

Okrem toho ponúkne Nu Dance Fest 2019 dva špecializované okrúhle stoly určené rovnako pre odborníkov aj pre verejnosť. Prvý z nich, Export Expert, za účasti zástupcov umeleckej scény a NU DANCE FEST 2019 kompetentných inštitúcií (MZV SR, MK SR, Divadelný ústav, FPU, CED) otvorí tému existencie a exportu slovenského umenia do zahraničia, či úlohu Slovenských inštitútov.

Druhý okrúhly stôl – Slovenská tanečná platforma 2020 v Bratislave – dosiahnuteľný sen? – sa bude venovať perspektíve vzniku domácej tanečnej platformy a možnosti prezentovať slovenský súčasný tanec formou špecializovaného showcasu.

Popri A4, Štúdiu 12 a Tichu a spol. sa bude program odohrávať aj v Novej Cvernovke, Galérii Mesta Bratislavy a Staromestskom kultúrnom centre.

Všetky informácie a program