Viva Musica! festival ponúka program pre malých aj veľkých

Blížiacu sa letnú atmosféru Starého Mesta umocní aj nadchádzajúci 10. ročník festivalu Viva Musica!. Tento rok festival ponúkne osem koncertov na štyroch pódiách. Dva koncerty budú verejnosti voľne prístupné.

blog

Otvárací koncert Viva Musica! festivalu a Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2014 v spolupráci s medzinárodným festivalom Letné shakespearovské slávnosti sa uskutoční 21. júna predstavením Shakespearovej romantickej komédie Sen noci svätojánskej s rovnomennou scénickou hudbou nemeckého hudobného skladateľa Felixa Mendelssohna-Bartholdyho.

Na pódiu vystúpia herci Sabina Laurinová, Oldřich Vízner, Csongor Kassai, Jakub Rybárik a Peter Kadlečík v sprievode Slovenskej filharmónie, ktorá na festivale vystúpi po prvýkrát, pod taktovkou Leoša Svárovského. V rámci koncertu sa predstavia aj členky Slovenského filharmonického zboru. Koncert sa uskutoční na Hlavnom námestí a bude zadarmo.

Aj ďalšie festivalové dni ponúknu návštevníkom zaujímavé predstavenia. Na nádvorí Primaciálneho paláca 22. júna predvedie Národné bábkové divadlo Praha Mozartovu operu Čarovná flauta a večer ich na Hlavnom námestí vystrieda Národný mládežnícky orchester Virtuoso, ktorý tvoria najtalentovanejšie deti a mládež zo základných umeleckých škôl z celého Slovenska. Špeciálnym hosťom koncertu bude Filip Tůma a tento koncert bude tiež bež nutnosti platiť vstupné.

Po dni voľna sa v utorok 24. júna divákom v Starej tržnici predstaví komorné zoskupenie Quasars Ensemble s husľovým virtuózom Daliborom Karvayom. Súbor Quasars Ensemble za posledné roky žne úspechy doma aj v zahraničí. Je pravidelným hosťom významných domácich i zahraničných hudobných festivalov, organizuje vlastné projekty v regiónoch Slovenska, má na konte šesť profilových CD albumov, bol nominovaný na cenu Radio_Head Awards 2013 v kategórii „Klasická hudba“ a je držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii „Hudba“ za rok 2013.

Deň na to (25. júna) sa v Starej tržnici predvedie vynikajúci španielsky kontratenor s výnimočným hlasom Xavier Sabata, ktorý vo svojom projekte Händel: Bad Guys odhaľuje svet záporných postáv v Händlových operách. „Som veľmi šťastný, že na náš festival prijal pozvanie španielsky kontratenor Xavier Sabata, ktorý patrí medzi absolútnu špičku kontratenorov na svete. Ak niektorí nevedia, kontratenor je odborné označenie pre mužský hlas spievajúci výšky, ktoré bežne spadajú do ženského rozsahu. Na Slovensku vystúpi po prvýkrát s talianskym barokovým orchestrom Il pomo d’oro pod vedením huslistu a dirigenta Riccarda Minasiho,“ dodáva Matej Drlička.

Po ďalšie dni sa v Starej tržnici predstaví slovenská kapela Korben Dallas s projektom Korben Dallas Symphony v sprievode orchestra Sinfonietta Bratislava pod taktovkou Branislava Kostku (26. jún) a zaujímavý zážitok ponúkne aj zhudobnená hororová klasika Upír Nosferatu v autorskom podaní Vladislava Šarišského (27. jún).

„Už dlho sme sa pohrávali s myšlienkou zaradiť na festival film, ktorý by bol sprevádzaný život hudbou. Tento rok sa nám to konečne podarilo. Pôvodná partitúra, ktorá bola komponovaná k Murnauovmu filmu, sa nezachovala, a preto vždy, keď sa tento film uvádza spolu s hudbou, je k nemu komponovaná nová hudba. Tento projekt už zaznel s klavírom, s orchestrom, s jazzovou kapelou, elektronickou hudbou a my sme na to oslovili Vladka „Slnka“ Šarišského, ktorý hudbu nielen komponuje, ale bude zároveň dirigovať svoj ansámbel a hrať na theremin“, prezrádza Matej.

Festival vyvrcholí 28. júna na Bratislavskom hrade jedinečným záverečným koncertom Viva opera!, na ktorom spoločne vystúpia najznámejšie slovenské operné hviezdy – Adriana Kučerová, Jana Kurucová, Miroslav Dvorský, Dalibor Jenis a Štefan Kocán v sprievode Orchestra Viva Musica pod taktovkou Martina Leginusa.