Nové kino Klap prináša do Bratislavy filmy, aké inde neuvidíte

Filmová a televízna fakulta VŠMU v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a partnermi zriadila a prevádzkuje nové slovenské kino Klap so sídlom na Svoradovej ulici v Bratislave.

blog

Diváci sa od konca novembra 2015 môžu dvakrát týždenne, vo štvrtok a v sobotu o 19.00 hodine, tešiť na pestrý program, ktorý okrem overených diel domácej aj svetovej kinematografie, predstaví najmä unikátne filmy, aké neuvidia v žiadnom inom kine na Slovensku, v niektorých prípadoch ani vo filmových kluboch.

Kino Klap nadväzuje na tradíciu filmového klubu 35 mm, ktorý niekoľko rokov úspešne fungoval na FTF VŠMU. Organizáciu a programovú dramaturgiu zabezpečujú študenti fakulty pod vedením dekana FTF VŠMU, prof. Ondreja Šulaja, vedúcej Katedry audiovizuálnych štúdií, Doc. Katarína Mišíkovej a vedúceho Katedry produkcie a distribúcie, Doc. Jána Opartyho.

Počas celého akademického roka bude kino Klap návštevníkom pravidelne prinášať dlhometrážne aj krátkometrážne snímky, obohatené o lektorské úvody, prednášky či diskusie s tvorcami. Jadro programovej ponuky tvoria práve bloky krátkometrážnych filmov, či už sa jedná o krátke filmy renomovaných tvorcov, alebo špecifické bloky študentských filmov.

Obrázok

Bežný divák sa ku krátkym študentským filmom okrem festivalovej ponuky dostáva iba veľmi problematicky. Kino Klap zapĺňa túto medzeru vo filmovej ponuke a zaraďuje ich projekcie vždy prvý štvrtok v mesiaci. „Pri tvorbe programu ťažíme najmä z postavenia Vysokej školy múzických umení a bohatých medzinárodných kontaktov fakulty. K dispozícii tak pravidelne máme veľké množstvo nesmierne rôznorodých a zaujímavých krátkych filmov z partnerských škôl po celom svete. Mnohé z nich získali ocenenia na najprestížnejších medzinárodných festivaloch. Nebude samozrejme chýbať ani najkvalitnejšia slovenská študentská tvorba,“ uviedol Michal Tallo, hlavný programový dramaturg kina.

Starostlivo zostavené bloky krátkometrážnych filmov budú spojené jednotnou nosnou témou. Návštevníci tak majú možnosť zoznámiť sa s príbehmi a témami, ktoré sú pre nastupujúcu generáciu talentovaných tvorcov hraných, dokumentárnych a animovaných filmov z celého sveta, najatraktívnejšie. Predstavované budú aj pre mladú generáciu umelcov charakteristické experimentálne a nekonvenčné postupy. Aj vďaka nim tak návštevník dostáva možnosť nahliadnuť do budúcnosti svetovej aj domácej kinematografie.

Okrem projekcií krátkometrážnych filmov prinesie Kino Klap vďaka spolupráci so Slovenským filmovým ústavom, tvorcami, festivalmi a distribučnými spoločnosťami aj dlhometrážne filmy. Aj v tomto prípade sa však snaží ponukou odlíšiť od ostatných kín na Slovensku. Vždy v sobotu budú mať diváci šancu uvidieť kvalitné, no doteraz málo uvádzané slovenské aj zahraničné archívne filmy, chýbať samozrejme nebude ani súčasná produkcia. Divákom, ktorí sa zaujímajú o najaktuálnejšie dianie v dokumentárnom filme, ponúkne kino predovšetkým súčasné sociálne ladené dokumentárne snímky, invenčným spôsobom spracúvajúce domácu i zahraničnú problematiku.

Chýbať nebudú ani špeciálne sezónne projekcie. „V decembri napríklad divákom prinesieme tematické vianočné premietanie. Do budúcnosti sa však môžete tešiť aj na hororovú dušičkovú projekciu, či, samozrejme, valentínske filmy, z rôznych uhlov nazerajúce na problematiku lásky,“ hovorí organizátorka Kristína Szénásiová.

 
 

 

Kino Klap sa okrem jedinečného programu snaží návštevníkom poskytovať aj pridanú hodnotu navyše. Každé premietanie bude spojené s lektorským úvodom či diskusiou, vďaka ktorej sa diváci dozvedia zaujímavé informácie z pozadia vzniku filmov či tematických projekcií. Pre kino sú pripravené taktiež unikátne plagáty jednotlivých projekcií vytvárané na mieru, v spolupráci so spriaznenými podnikmi a klubmi budú niektoré premietania zase spojené so sprievodnou afterparty či tematickým večierkom.

Úvodným filmom, ktorý slávnostne otvorí nové Kino Klap za osobnej účasti režiséra Petra Bebjaka a herca Noëla Czuczora, bude už vo štvrtok 26. novembra o 19:00 Čistič.

Pozrite si kompletný program kina Klap na Citylife.sk