Kuba šmrncnutá jazzom

Kvalitných hudobných dokumentov nie je veľa, od tvorcov z našich končín ešte menej. Každý nový preto vždy veľmi poteší. Tentoraz od slovenského filmára Braňa Vinczeho.

blog
Fakt, že film Buena Vista Social Club dosiahol taký fenomenálny úspech, zďaleka neznamená, že téma kubánskej hudby je vyčerpaná. Aj on vznikol po dôkladnom hľadaní a zvažovaní. Kuba naďalej ostáva bohatým zdrojom hudobnej inšpirácie a atmosféry, čo veľmi dobre vedia mnohí hľadači hudobných objavov, na čele s Gillesom Petersonom.

Rešpektovaná kubánska klaviristka a speváčka Bellita Expósito Pino s kapelou je jedným z takýchto objavov. Skĺbiť energiu kubánskej hudby s často veľmi disciplinovaným jazzom dokáže málokto. Okrem pevnej ruky, hudobného vzdelania a citu je k tomu treba takú jednoduchú ľudskú normálnosť. Žiadne hviezdne maniére. Presne o toto ide v dokumente Braňa Vinczeho.

Bellita Exposito Pino by nemusela byť slovenskému publiku úplne neznáma. Objavila sa tu pred niekoľkými rokmi na koncerte v Lofte. A nebolo to naposledy, onedlho chystá ďalšie vystúpenia na Slovensku aj v Čechách.

Ale dosť bolo kecov, nech sa páči dokument. Prajeme príjemný zážitok.


Kamera, zvuk, réžia, strih: Braňo Vincze


Alex K.