Kino Lumière uvedie tri filmy nakrútené podľa predlohy Petra Pišťanka

Bratislavské Kino Lumière mimoriadne do svojho aprílového programu zaradilo tri filmy, ktoré vznikli podľa predlohy alebo scenára spisovateľa a publicistu Petra Pišťanka (1960 – 2015).

blog

V termíne od 1. do 3. apríla 2015 sa pod názvom In memoriam Peter Pišťanek premietne kolekcia filmov Rivers of Babylon, Muzika a Rukojemník.

Peter Pišťanek vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Debutoval v roku 1991 románom Rivers of Babylon, ktorý sa stal bestsellerom a neskôr aj námetom na vznik rovnomenného filmu v réžii Vlada Balca. Prináša tragikomické podobenstvo o nezadržateľnom vzostupe jednotlivca k moci, ktorý využije spoločensky neistú dobu po roku 1989 a postupne sa vypracuje na najmocnejšieho muža. Príbeh o príchode jednoduchého, ale tajomného a brutálneho Rácza do kotolne veľkého hotela v hlavnom meste a jeho cesta k finančnej a politickej moci je pozadím, na ktorom sa odohrávajú vzrušujúce, bláznivé, dramatické i tragické situácie a príbehy postáv, s ktorými sa Rácz stretáva, stýka, bojuje. Rácz sa na ceste k moci a bohatstvu nezastaví pred ničím. Film je trpkou metaforou o tom, že každý, kto sa nepostaví proti zlu, sa stáva jeho súčasťou.

Film Rivers of Babylon vznikol v roku 1998, Pišťanek bol spoluautorom jeho scenára s dramaturgom scenáristom a producentom Marianom Urbanom. „Pripravovať, písať a dokončovať filmy s Petrom Pišťankom bolo vždy bezproblémové, obohacujúce a radostné dobrodružstvo, aj keď sme prežili taký desivý príbeh, akým bol vznik filmu Rivers of Babylon,“ hovorí o spolupráci s Pišťankom Marian Urban. „Asi aj preto je Pišťanek jediný slovenský spisovateľ, na motívy ktorého textov vznikli za posledných 25 rokov tri celovečerné filmy. Pochopiteľne neprehliadnuteľné kvality jeho diel, osobitý pohľad na svet a bohatstvo špecifických smiechových aspektov humoru ho odlišujú takmer od všetkých, ktorí po roku 1989 publikovali,“ dodáva.

Okrem filmu Rivers of Babylon sa v Kine Lumière premietne aj snímka Muzika (2007). Príbeh mladého muzikanta, ktorý si svoj talent a možnosti uvedomuje len okrajovo, no o to jednoduchšie a divokejšie sa zaplieta do deštruktívnych spoločenských vzťahov, nakrútil režisér Juraj Nvota podľa rovnomennej novely Petra Pišťanka a scenára Ondreja Šulaja. Je to aj príbeh o jeho rovesníkoch, priateľoch, túžbach a snoch o slobode, ktorá bola v Československu v 70. a 80. rokoch minulého storočia jednou z najvzácnejších, najlepšie strážených a najmenej dostupných hodnôt. Film sa stretol s pozitívnou odozvou u odbornej i laickej verejnosti a získal deväť národných filmových cien Slnko v sieti 2008 z dvanástich nominácií.   

Juraj Nvota nakrútil podľa scenára Petra Pišťanka a Mariana Urbana aj film Rukojemník (2014), ktorý mal premiéru skraja tohto roka. Tento rodinný film na pomedzí drámy a komédie rozpráva príbeh malého chlapca, syna komunistického funkcionára a malého rukojemníka rodičov, ktorí emigrovali na Západ v polovici 60. rokov minulého storočia a márne sa ho snažia prostredníctvom úradov získať. Malý Peter preto hľadá najrôznejšie spôsoby ako sa za nimi cez hranice dostať.

Producentom filmov Rivers of Babylon, Muzika a Rukojemník je Marian Urban zo spoločnosti ALEF Film & Media Group. O dlhoročnej spolupráci s Pišťankom hovorí: „S Petrom bol pôžitok diskutovať o akomkoľvek filme, nielen o tých našich, a aj v období, kedy na Slovensku vznikali jeden až tri majoritné filmy ročne, sme pripravovali a vyvíjali nové príbehy v nádeji, že raz nastanú podmienky na vznik slovenských filmov aspoň porovnateľné s okolitými krajinami. Počas dokončovania Rukojemníka a po jeho premiére sme rozpísali niekoľko ďalších scenárov. Jeho dobrovoľný odchod je veľkou stratou nielen pre slovenskú kinematografiu, ale hlavne pre všetkých jeho priateľov a milovníkov jeho osobitého diela.“

In memoriam Peter Pišťanek (28.4.1960 – 22.3.2015)
Kino Lumière
1.4.2015 o 18.00 hod. – Rivers of Babylon, r. Vlado Balco, 1998
2.4.2015 o 18.00 hod. – Muzika, r. Juraj Nvota, 2007
3.4.2015 o 18.00 hod. – Rukojemník, r. Juraj Nvota, 2013