KINEČKOna Balkáne

Venovať sa v kultúrnom časopise Balkánu už dnes na Slovensku nie je až tak sexi: Kusturica a Bregovič už vyšli z módy a k slovenskému moru už chodia len cezpoľní.

blog

Prečo by ste sa mali zaujímať o balkánsky film? Lebo KINEČKO.

V novom aktuálnom čísle sa dozviete, aký je rozdiel medzi pojmami „Balkán“ a „bývalá Juhoslávia“, v akých filmových žánroch každá z krajín tohto regiónu vyniká, že Kusturica je jedným z piatich režisérov na svete, ktorí počas svojej tvorby získali na svoje konto dve zlaté palmy v Cannes a že okrem francúzskej a československej novej vlny existovala aj juhoslovanská – tzv. Čierna.

Na Ceste okolo sveta spoznáte balkánsku kinematografiu očami filmového kritika Vladana Petkovića, porozpávate sa s významným súčasným srbským režisérom Srdjanom Golubovićom. Spolu s Janou Dudkovou sa vydáte na pátranie po žánri. Akokoľvek sa snažili o nový pohľad na kinematografiu bývalej Juhoslávie, Kusturicu a Bregoviča sa nám nepodarilo obísť a preto mate šancu si prečítať kritiku Mareka Hudeca na soundtrack Emir Kusturica and The No smoking orchestra – Black cat, white cat.

V časti Slovenský film v detaile sa dozviete z pera Pavla Branka či je filmový novinár – partner či poskok?, recenziu na film Gejzu Dezorza Babie leto a objavíte Princíp Slasti ale aj košické výmenníky.

Na DVD nájdete výnimočný výber súčasných balkánskych krátkych filmov, aké samozrejme nikde inde neuvidíte! Погледајте!

Tak už len začať čítať!