Jubilejné Bratislavské Jazzové Dni Slovenská Sporiteľňa patria mladým talentom aj svetovým hviezdam

BJD SLSP tento rok oslávia od 23. do 26. októbra jubilejný 40. ročník festivalu. Jubilea sa dočkala aj súťaž mladých talentov – uskutoční sa už po piaty raz. Na prihlášky ostávajú ešte dva týždne.

blog

Kapely a hudobníci sa môžu prihlásiť do medzinárodnej súťaže Pódium mladých talentov Nadácie SPP najneskôr do 30. septembra. Kliknite pre viac info a inštrukcie.

BJD 2014 budú tento rok výnimočne štvordňové. Vo štvrtok 23. októbra sa v Starej Tržnici predstavia hviezdy slovenského jazzu, headlinerom večera bude krstný otec souljazzu LesMcCann s jazzfunkovou úderkou The Javon Jackson Band. Prečítajte si profil hudobníkov a pozrite si videá.

Víkendový program sa uskutoční v Inchebe, organizátori Bratislavských Jazzových Dní zatiaľ zverejnili mená headlinerov. Prevažne ide o megahviezdy jazzu, ktoré už na festivale hrali. LesMcCann koncertoval na festivale v PKO v roku 1994.

Piatok je v tomto smere výnimkou: ani Hugh Masekela, ani Robert Cray ešte na Slovesnku nehrali. Prečítajte si náš článok o Hugh Masekelovi. Juhoafričan je už vyše 50 rokov hviezdou svetového jazzu a world music.

Na Citylife.sk máme aj profil Roberta Craya. Bluesman na džezáky príde v rámci šnúry k novému albumu “In My Soul”. V piatok zahrá aj svetoznáma maďarská kapela Djabe so špeciálnym hosťom – s bubeníkom Gullim Briem z Mezzoforte.

Gitarista John Scofield sa na festival vracia po 24 rokoch. Pozrite si profil jeho hviezdneho tria na Citylife.sk. bývalý spoluhráč Milesa Davisa je na cestách so Steveom Swallowom a Billom Stewartom.

Hviezdami sobotného programu budú aj energické afro-kubánske fusion kvarteto Bellita y Jazzumbatá a slávny americký vibrafonista Joe Locke.

Bratislavské jazzové Dni vyvrcholia v nedeľu koncertmi amerických protagonistov jazzu. Ed Partyka príde s medzinárodným orchestrom, Victor Wooten a Mike Stern so svojimi fantastickými kvartetami.

Prečítajte s ktorými bratmi bude hrať Victor Wooten a s ktorými jazzovými velikánmi bude na pódiu Mike Stern.

Takmer kompletný program BJD 2014 nájdete na tomto linku, v každom profile máme aj videá a linky na kúpu vstupeniek.