Festival Berlinale premietne slovenský film Koza

Film režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom, sa v svetovej premiére predstaví 8. februára 2015 v sekcii Fórum na prestížnom festivale Berlinale.

blog

Slovensko-česká novinka zobrazuje príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu. Aby zarobil a aby zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa. So svojim „manažérom“ Zvonkom sa vydávajú na „turné“, v ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.

„S Kozom sa poznáme asi 10 rokov. Obaja pochádzame z rovnakého mesta na severe Slovenska, ale každý akoby z inej planéty. Koza mal totiž smolu, že na rozdiel odo mňa vyrastal v rómskom gete. Pred štyrmi rokmi mi zavolal a prosil o pomoc. Bol si nútený požičať peniaze na potrat pre svoju družku. S Marekom Leščákom sme Kozovi vyplatili veci zo záložne a začali sme písať scenár,“ opísal vznik snímky Ivan Ostrochovský. Okrem Petra Baláža, ktorý bol slovenským reprezentantom na olympiáde v Atlante v roku 1996, vystupuje vo filme aj ďalší olympionik – Ján Franek, ktorý získal bronz v Moskve v roku 1980 a dnes žije ako bezdomovec.

Hoci je Koza hraným debutom Ivana Ostrochovského, on už nie je na berlínskej festivalovej scéne nováčikom. Minulý rok si totiž z Berlinale odniesol spolu s Petrom Kerekesom a Pavlom Pekarčíkom Cenu čitateľov denníka Tagesspiegel za dokument Zamatoví teroristi.

Podľa režiséra festivaloví dramaturgovia ocenili pri výbere filmu Koza – podobne ako pri Zamatových teroristoch – dôveryhodne vystavanú autenticitu a silný príbeh v hlavných úlohách s nehercami.

Koza sa pritom do pozornosti medzinárodnej filmovej obce dostal už na filmovom festivale Karlove Vary 2014, kde získal ocenenie Works in Progress za najsľubnejší projekt.

Snímku po svetovej premiére na Berlinale prinesie k slovenským divákom na jeseň 2015 Asociácia slovenských filmových klubov.

V novodobej histórii slovenskej kinematografie ide za posledných vyše 20 rokov iba o štvrtý dlhometrážny majoritne slovenský film, ktorý Berlinale vybralo do svojho oficiálneho programu. V roku 2001 to bola Krajinka Martina Šulíka, v roku 2011 Dom Zuzany Liovej a v roku 2014 Zamatoví teroristi.

65. ročník Berlinale sa uskutoční od 5. do 15. februára 2015.