Cestovateľská knižnica v čakárni Hlavnej stanice

S letnou cestovateľskou sezónou prichádza aj ďalší skvelý nápad z dielne OZ Local Act. Združenie naištaluje do čakárne bratislavskej Hlavnej železničnej stanice knižnicu Pavla Országha Hviezdoslava, samoobslužnú knižnú poličku. Čakajte na ďalší vlak s knihou!

 

blog

OZ Local Act zahájilo v septembri minulého roku projekt s názvom Salónik. Zrekonštruovaný prezidentský, resp. vládny salónik na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave využíva na kultúrne účely.

Nová "Staničná knižnica" sa chce profilovať hlavne na cestopisy, mapy, či bedekery, ale nebráni sa kvalitnej literatúre žiadneho druhu.

Knižnica bude otvorená 30. júna 2015 o 16:00.

Nielen účasť na otvorení, ale aj spoluprácu prisľúbili Michal Hvorecký, spisovateľ a riaditeľ knižnice Goetheho inštitútu, Mirka Ábelová, poetka a redaktorka, František Malík, Peter Michalík a ďalší organizátori bratislavského knižného festivalu BRaK.

Organizátori dúfajú, že postupne sa budú pripájať aj ďalšie osobnosti slovenského literárneho života a najmä, že knižnicu príjme za vlastnú samotná cestujúca verejnosť. Cestovateľská literatúra na staničný uzol metaforicky vnesie “vôňu diaľok” a prísľub kozmopolitizmu a dobrodružstva.

Okrem Hlavnej stanice disponuje podobnou poličkou aj železničná stanica v Trnave. Bratislavskú môžete navštíviť počas celých prázdnin v rámci otváracích hodín čakárne na prvom poschodí.

Obrázok Rasťo Procházka//www.facebook.com/salonik.sk