Bratislavský knižný festival BRaK s medzinárodnou účasťou sa začína o dva týždne

BRaK, čiže Bratislavský knižný festival, je oslavou peknej knihy. Predstaví vám to najlepšie z tvorby spisovateľov, ilustrátorov, knižných grafikov a typografov zo Slovenska a okolitých krajín.

blog

30. mája až 1. júna vás v priestoroch Pisztoryho paláca okrem predajnej výstavy kníh desiatok malých a stredných vydavateľstiev zo Slovenska, Českej Republiky, Poľska, Maďarska a Ukrajiny, čaká aj bohatý sprievodný program.

Zahraničnými hosťami festivalu z radov spisovateľov budú pražský románopisec a filozof Michal Ajvaz, ukrajinský autor Taras Prochasko a poľský novinár a publicista Ziemowit Szczerek. Spisovatelia ako Agda Bavi Pain, Tomáš Ulej, Márius Kopcay a Laco Kerata prečítajú v rámci Literárneho cirkusu KK Bagalu ukážky z pripravovaných kníh.

Okrem autorských stretnutí, čítačiek, výstav a diskusií sa vo festivalových priestoroch uskutoční aj viacero divadelných predstavení a tvorivých dielní – v nedeľu 1. júna so zvláštnym dôrazom na detského čitateľa. Deti sa budú môcť s Martinou Rozinajovou naučiť ako vzniká kniha, vypočuť si Roba Rotha čítajúceho Hlbokomorské rozprávky, alebo precestovať svet za 1,5 hodiny s českými hosťkami Alžbetou Zemanovou a Magdalénou Rutovou.

Festival nevynechá ani hudobnú zložku festivalu s dôrazom na literárne prepojenie. Na úvodnej zahrievačke 29. mája v KC Dunaj zahrajú bratislavskí urbánni poeti Kosa z nosa a z Košíc „mluvčí městské poetiky“ Kolowrat.

V Pisztoryho paláci sa knihy predstavia v širokej palete žánrov – chýbať nebude beletria, poézia, dráma, odborná a umenovedná literatúra, autorská kniha, komiks, ani tvorba pre deti. Súčasťou sú diskusie a prednášky renomovaných knižných grafikov (Pavol Bálik), prekladateľov (Marek Brieška), ilustrátorov (Juraj Horváth).

Dobrým základom pre budúcu tradíciu je aj účasť Krakova – tohtoročného hosťujúceho mesta festivalu – ktorý patrí medzi sedem nositeľov titulu UNESCO mesto literatúry.

Program festivalu nájdete tu na Citylife.sk