21. filmový festival Febiofest sa začne 21. marca v Bratislave

21. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest2014 sa začne 21.3. v Bratislave. Po skončení bratislavskej časti poputuje výber filmov do ďalších ôsmich miest a festival v SR potrvá až do 17. apríla.

blog

Hlavným organizátorom Febiofestu na Slovensku je Asociácia slovenských filmových klubov. 21. FEBIOFEST prinesie vyše 100 filmov a v premiére uvedie niekoľko slovenských filmov. Počas slávnostného otváracieho večera 21.3. v Bratislave sa budú udeľovať Výročné ceny ASFK.

Po skončení bratislavskej časti sa Febiofest presunie do ôsmich slovenských miest: Košice 27.-30.3. | Trenčín 28.3.-1.4. | Martin 28.3.-1.4. | Banská bystrica 31.3.-3.4. | Trnava 31.3.-3.4. | Prievidza 8.-11.4. | Kežmarok 11.-14.4. | Prešov 13.-17.4.

Jedným z najdôležitejších zámerov Febiofestu v SR je vytvárať priestor pre prezentáciu a vzájomnú konfrontáciu slovenskej kinematografie s filmovou produkciou susedných krajín. Potvrdením tejto tradície je už druhý ročník Súťaže krátkych filmov krajín V4.

Ako bonus bude v sekcii tento krát uvedený aj výber piatich titulov z hosťujúcej Ukrajiny. O ocenenie najlepší krátky film sa bude v súťaži uchádzať 25 titulov do 30 minút (5 reprezentantov z každej krajiny). Ocenenie spojené s finančnou prémiou udelí medzinárodná porota a jeden z filmov si odnesie aj Cenu divákov.

Aj tento rok bude dramaturgia festivalu sústredená na prezentáciu toho najlepšieho z českej a slovenskej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby v sekciách Nový český a slovenský film a Český a slovenský dokumentárny film.

Febiofest opäť uvedie premiéry niekoľkých slovenských filmov. Programovú skladbu bude tvoriť približne pätnásť sekcií. Budú medzi nimi profilové výbery, tento rok zamerané na tvorbu Paola Sorrentina, Györgyi Pálfiho a Jana Gogolu ml.

O pozornosť slovenských divákov sa bude uchádzať aj výber najzaujímavejších zahraničných titulov minulého roka v sekcii Panoráma. S veľkým záujmom sa stretla sekcia zaradená do programu len minulý rok Klubový Jukebox.

Aj tento krát ju hlasovaním prostredníctvom profilovej stránky Febiofest SK na sociálnej sieti zostavujú sami diváci. Z Top 25 titulov si vyberú 5 klubových hitov, ktoré FEBIOFEST na želanie uvedie.

V sekcii Zvláštne uvedenie: Fórum mladého filmu (30 rokov) festival premietne film Malá Viera Vasilija Pičula z roku 1988 (Víťaz III. Fóra mladého filmu 1988 v kategórii zahraničných filmov). Program obohatí aj sekcia venovaná najlepším westernom a doplní ju krst novej publikácie SFÚ Rozprava o žánri autorov Petra Michaloviča a Vlastimila Zusku.

Pre detských divákov je pripravený Filmový kabinet deťom – na predstaveniach určených pre školy uvedie FEBIOFEST výber animovaných filmov s lektorskými úvodmi. Na divákov čaká prekvapenie – Filmová noc s Febiofestom a sekcia Kino-Ikon Plus uvedie jeden špeciálny archívny kúsok.

Na pôde festivalu prebehne niekoľko sprievodných podujatí – moderovaná diskusia Vyšehradský salón (Film Industry), výstavy fotografií, diskusie s tvorcami, atď. Pre divákov bude pripravená festivalová kaviareň.